Téltemető, a vidám sárga kis virág Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 24. vasárnap, 00:00

Előbukkantak az avarból, a mulcsból és az ébredező fűszálak közül az apró, sárga virágok, amelyet - bár nem ez a magyar neve -, sokan csak winterling-ként emlegetnek. S bár ma reggel -4 fokra ébredtünk, a téltemetők megjelenése azt jelenti, nincs már messze a tavasz.

A télikének is nevezett virág (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó apró, szimpla vagy dupla szirmú virággal rendelkező növény. Jellemzően januártól márciusig nyílik. Apró termetű, mindössze 8-10 cm magas, bár vannak fajai, amelyek akár 15-18 centi magasra is megnőhetnek.

A virágok erősen hasonlítanak a nyári patakpartokon megjelenő réti boglárkára, noha szirmai élesebbek és hosszúkásabbak, mint nyári rokonaiké, és a virágokat csinos, gallérozó fellevelek veszik körül. Leginkább a félárnyékos, árnyékos területeket kedveli, s ha jól érzi magát valahol, sárga szőnyegként terül szét ameddig a szem ellát. (Ilyen látványban jellemzően az erdőkben lehet részünk.)

E sárga, vagy olykor krémes színű kis virág a vele szinte egy időben nyíló hóvirághoz hasonlóan védett növény. Többnyire vadon, páradús erdei környezetben nő, de miután lassan a legtöbb kertészeti áruházban sok díszváltozata is kapható, egyre-másra találkozhatunk vele családi házak rendezett kertjeiben is.

Gyerekeknek mindig csak távolról mutassuk, s tartsuk állandóan érvényben a mondást, miszerint "Mindent a szemnek, semmit a kéznek!", hiszen a télike erősen mérgező növény! Úgy tartják, gumójában olyan mennyiségű toxin található, amellyel a középkorban farkasokat mérgeztek meg.... ezért maradjunk meg távoli csodálójának. :-) Eleve felesleges letépni, hiszen vázában egy-két nap alatt elhervad, míg ha hagyjuk, hogy a földben, a természetes élőhelyén éljen, akár hetekig gyönyörködhetünk benne.

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Gyurka Szent-léleky  - Téltemetö   |2013-03-25 15:37:36
Bárcsak már temetné a telet e bájos kis korai virág.Könnyen szaporodik, szétszóródik és egész kis szönyeget tud alkotni.Napos helyen korán megjelenik /feb.márc./árnyékosabb fekvésben késöbb.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.