Tibeti hangtál, a gyógyulásért PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Mező Krisztina   
2011. március 08. kedd, 23:03

Úgy tartják, a tibeti hangtál meggyógyítja az embert testi-lelki-szellemi szinten egyaránt, s amennyiben megfelelő kezekbe kerül, megemeli használója spirituális rezgésszintjét.


Hatása talán a biorezonanciához hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy ez az eszköz - használat közben - finoman zenél is. A klasszikus tibeti hangtál készítéséhez hétféle fémet használnak fel, ezek adják a tál egyedi hangzását. A fémek az egyes bolygókat szimbolizálják: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom a Szaturnuszt. Természetesen a tibeti hangtálak ennél kevesebb (5-6) és többféle (10-12) fémből is készülhetnek, ez magyarázza azt, hogy igen sokféle színben találkozhatunk velük, az ősi "receptet", a pontos összeállítási arányokat azonban senki sem tudja - csak talán a tibeti szerzetesek.


Imádságból született éneklő edények

Az első hangtálak vélhetően Keleten (Tibet, Nepál, Kína területén) több ezer évvel ezelőtt születtek, ahogy a tibetiek mondják "az imádság erejével", azaz minden egyes kalapácsütést egy ima követett, s mivel a legegyszerűbb kovácsolt tálat is akár 20-30 munkaóra elkészíteni, elképzelhetjük, mennyit imádkoztak a zenélő edények megszületése során. (Tegyük hozzá, hogy amikor sok ember egyszerre imádkozik egy jó ügyért, már attól nagyon magas szintre emelkedik a pozitív energia, és ezt nyilvánvalóan átvették az első hangtálak is.)


A hangtál funkciói

- gyógyító- és fájdalomcsillapító hatású

- stressz csökkentő, lazító, nyugtató hatású, oldja a pánikot és a szorongást

- finoman "behangolja" a szervezet (sejtszintű) rezgésszintjét

- elősegíti a relaxációt, lelki egyensúly megteremtését, a megtisztulást

- meditációban nagyon hatékonyan alkalmazható (csoportban is)

- tértisztításra (feng shui), energia tisztításra kitűnően alkalmas

- zeneszerszámként is remekül használható


Hogyan működik?

A tibeti hangtál "működése" a rezgéseken alapul. Ahogy a tó vize is gyöngyöző hullámokat ver a bele dobott kavics miatt, így a hangtál oldalát megütögetve is a vízgyűrűkhöz hasonlítható (hang)rezgés-hullámok alakulnak ki, amelyek pozitív hatással vannak testre s lélekre. A tál mindennapos használatával harmonizálhatjuk akár az egész család közérzetét, lelki békét, nyugalmat sugározhatunk feléjük e finom, meditatív rezgés segítségével. A hangtál ereje azonban nem pusztán a hanghullámokban rejlik, hanem a finom rezgéshullámokban is, amelyeket magunk is érezhetjük, ha használat közben magunkra (esetleg a beteg testrészre) helyezzük az edényt. Az éteri hullámok végigfutnak a testünkön, bejárják és gyógyítani kezdik minden porcikánkat, sejt-szintre hatóan.

A használata egyszerű volt (és ma is az): vegyük az egyik tenyerünkbe a tálat (vagy helyezzük olyan testrészünkre, amelyet gyógyítani szeretnénk), majd a másik kezünkkel a hozzá kapott (általában bőrbevonatú) "ütővel" körözzünk finoman az edényben (vagy dörzsöljük, esetleg ütögessük kívül-belül), mintha csak valamilyen finom italt kevergetnénk, és azonnal hallani fogjuk a tál semmihez sem hasonlítható, azonnal nyugtató, lazító hatással bíró hangját, és érezni fogjuk különleges rezgését. Fontos megjegyezni, hogy a tál mindig használója lelki állapotát is közvetíti, ezért célszerű a hangterápia előtt néhány percig csendben meditálni, megszabadulni a negatív érzésektől, és ha már kellőképpen ellazultunk, akkor a kezünkbe venni a tálat.


Dim lights Embed Embed this video on your site

A tibeti hangtálat nem lehet "rosszul" használni, és nincsenek káros mellékhatásai (de azért, ha nem muszáj, ne tegyük a fejünkre :-)). A legtöbb ember intuitíven megérzi, hogyan esik NEKI jól a tálat rezegtetni, és azt is, hogy milyen intenzitással, milyen időtartammal érdemes "zenéltetnie" a tálat. Nincsenek szabályok, mindenki ösztönösen használja ezt az ősi, komoly gyógyerűvel bíró eszközt. Használat után mindig csomagoljuk tiszta vászonkendőbe, és tartsuk rendezett helyen a következő használatig.

A tibeti hangtál hangja és formája

Ma már többféle méretű, formájú és anyagú hangtálakat vásárolhatunk, hiszen léteznek egészen kicsi, közepes és nagy tálak, talpas és talp nélküli változatok, és aranyszínű vagy ásványokból készült tálak is. Minden példány egyedi kézimunka, ezért két teljesen egyformával sohasem fogunk találkozni. Idővel a tálak megfakulhatnak, besötétedhetnek, oxidálódhatnak - ez nem árt nekik, de ha fényesen jobban kedveljük őket, felpolírozhatjuk őket. A leejtés nem tesz jót nekik, ahogy a kölcsön-adás sem, ezeket lehetőleg kerüljük el. Célszerű alaposan körülnéznünk a kínálatban, és lehetőleg valódi, rezes külsejű, tibeti (Nepálból származó) edényeket venni, ha módunk van rá, olyan helyen, ahol a befolyt összeg valamilyen úton-módon a tibetiekhez jut... A nagyság nem oszt-szoroz, nem ezen múlik a gyógyító hatás, sokkal inkább a használat finomságán és gyakoriságán. A kínálatban általában találunk mintás és díszes munkákat is, lényegesen borsosabb áron, ám ettől nem jobb vagy erősebb hatásúak, ezért célszerű az mesebeli királylányhoz hasonlóan az egyszerű hangtálakat választani, és - ismerve készítőik ősi történetét és hitét -, kellő lelki alázattal használni.


Dim lights Embed Embed this video on your site

Fotók: Aszódi Ádám, Tibet Expo, 2011.
Az információkért külön köszönet a Tibet Expo kiállítóinak!Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »