Trendi csaptelepek Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. január 13. csütörtök, 22:43

A fürdőszoba hangulatát nagyban meghatározzák a szaniterekhez választott csaptelepek, amelyek ma már nem csak funkcionális, de design feladatokat is ellátnak. Leegyszerűsíthetik vagy nagyon feldobhatják a vizes helyiség összhatását, ezért nem árt odafigyelni, milyen fazont, színt és típust választunk.alt

A fürdőszobák mindig is szerves részét képezték az emberek lakhelyeinek, hiszen már évezredekkel korábban is komoly hagyománya volt a fürdőzésnek. Igaz, akkoriban nem annyira a tisztálkodás volt a cél, az ókori fürdők inkább egyfajta szórakozási lehetőség volt a tehetősebb emberek számára, akik a vízbe merülést egyfajta spirituális megtisztulásként fogták fel - ily módon a víz és a fürdőzés bizonyos értelemben vallási felhangot kapott.

Az ókori rómaiak és görögök élen jártak a fürdőhelyiségek berendezéseinek fejlesztésében: ők voltak az elsők, akinél megjelentek a szökőkutak, és a korábban megszokott fa dézsák mellett márvány kádakat faragtak. (Bár, tegyük hozzá, a híres Kleopátra királynő sem valószínű, hogy híres-nevezetes kecsketejes fürdővizét valamilyen pórias teknőbe öntette, így feltehetően az arany- és ezüstkádak eredete sokkal korábbra nyúlik vissza, mint gondoljuk.) A fürdőszobák ugrásszerű fejlődése azonban mégis a rómaiakhoz köthető, hiszen ők voltak az elsők, akik fejlett csatornarendszert építettek a városaikba, így lehetőségük nyílt számtalan kommunális és fényűző, privát fürdőt építeniük. Az írásos bizonyítékok szerint a IV. században Róma több, mint 800 (!) fürdővel rendelkezett.

A csaptelepek elterjedése a csatornarendszerek bővülésével egyenes arányosságban növekedett. Korábban két karú, hideg és meleg vizet vegyítő csaptelepek voltak divatban, majd 1937-ben egy amerikai diák, Al Moen feltalálta a keverőkaros csaptelepet, amely aztán az '50-es évektől a világ 55 országában felváltotta a korábban használt kétkarú (vagy két gombos) csaptelepeket. Érdekes momentuma a történetnek, hogy Írországban még ma, 2011-ben sem használnak sehol egykarú, keverőkaros csaptelepet! - és vélhetően a világ számos országában sem lett divat, az eltelt 8 évtized ellenére. Hogy miért? Sokan régimódiak, ha csaptelepről van szó, ám megint mások elképesztő rugalmasak. Ők azok, akiknek már nem elég a hagyományos csaptelep. Átlátszót, hosszúkásabbat, szögletesebbet szeretnének, mindig újabb és újabb design-nal.

alt

A mai csaptelep gyártó cégek pedig felvették a kesztyűt, és évről évre egyre modernebb, többet tudó, mutatósabb csaptelepekkel rukkolnak elő: már beállíthatjuk a hőfokot, a víz intenzitását, az átfolyó vízmennyiséget, vagy mozgásérzékelőt kérhetünk, amely helyettünk ügyel a víz elzárására. Levegőt kevertethetünk a vízhez, hogy az lágyabb és selymesebb érzetet keltsen, miközben a kezünket alá tartjuk, és még sorolhatnánk.

alt

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a csaptelepek a fürdőszoba ékkövei lehetnek, ha ügyesen választunk...


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.