Uma Thurman: Tarantino múzsája PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. április 29. péntek, 08:00

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma ünnepli a 41. születésnapját, amelyből jócskán letagadhatna.


Uma Karuna Thurman 1970. április 29-én született Bostonban. Különös csengésű nevét (amelynek jelentése: "áldás-osztó") édesapjától kapta, aki buddhista szerzetes (az első nyugati, akit pappá szenteltek!) és egyetemi professzor, édesanyja, Nena von Schlebrügge pedig pszichoterapeuta. Három testvére: Ganden (szül. 1971), Decsen (szül. 1973) és Mipam (szül. 1978), és egy féltestvére (Tava, szül. 1960) van, utóbbi apja korábbi házasságából született. Uma gyermekkorában családjával sok időt töltött Indiában (Almora), és édesapja kapcsán többször is személyesen találkozott a Dalai Lámával.

A fiatal Uma igen nyúlánk, jó alakú, szép arcú kislány volt, így 15 évesen már divat modellként dolgozott, és hamarosan olyan magazinok címlapján pózolt, mint a Glamour vagy a Vouge. Érdekes momentuma a fotómodell pályafutásnak, hogy Thurman igen gátlásos lány volt, fogalma sem volt szexepiljéről, különlegesen szép arcvonásait és karcsú testét pedig kifejezetten szégyellte, olyannyira, hogy éveken át bő, az alakját teljesen elrejtő ruhákban mozdult csak ki otthonról.

Hamarosan felfedezte a filmes szakma, így még tiniként iskolai komédiákban, és ifjúsági filmekben szerepelt. (Első filmjében, az 1987-es Kiss Daddy Goodnight-ban egy vámpírt alakított.) Az áttörést Cecile de Volanges szerepe hozta meg neki, a Veszedelmes viszonyok című filmben, John Malkovich partnereként, ám a legtöbb ember mégis Tarantino Ponyvaregényének drogos hősnőjeként, Travolta partnereként zárta a szívébe. A Washington Post szerint Thurman mind nőként, mind színészként csodálatosan festett a filmben, noha életében először fekete parókát viselt Mia Wallace szerepében. Tarantino sztárt csinált Umából, és lépten-nyomon áradozott róla (a lapok szerint a szerelem szólt a rendezőből), Garbo és Dietrich kisugárzásához hasonlította a fiatal színésznő tehetségét és nőies varázsát. A különös karakter élethű megformálása Oscar jelölést hozott, Thurmant a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték.


Szerelmi élete nem mondható olyan szerencsésnek, mint a filmes karrierje. 1990-ben hozzáment kollégájához, Gary Oldman-hez, ám frigyük nem bizonyult tartósnak, ezért két évvel később elváltak. 1997 szintén jelentős év volt Uma számára, ugyanis a Gattaca című sci-fi film forgatásán beleszeretett partnerébe, Ethan Hawke-ba, aki nem sokkal később feleségül vette, és 1998-ban megszületett első gyermekük (Maya Ray), majd 2002-ben a fiuk, Roan. 

Színészileg kiemelkedő szerepe volt a Batman negyedik részében játszott Poison Ivy - alakítását a kritikusok Mae Westhez hasonlították. Szülését követően kisebb szerepeket vállalt, hogy az anyaságra tudjon koncentrálni.


Öt év kihagyás után először egy John Woo filmben tért vissza, majd jött Tarantino, és a korábbinál is nagyobb sikerrel kecsegtető filmre kérte fel múzsáját: a Kill Bill bosszúálló, gyilkos hősnőjének szerepére. A karakter megformálása igen komoly kihívást jelentett a színésznő számára, aki hónapokon át kardvívást tanult, és kőkemény harcművészeti kiképzésen vett részt, hogy hitelesen tudja alakítani a bérgyilkosnőt. A forgatások azonban csúsztak, mivel a színésznő időközben várandós lett második gyermekével, ám a nagy rendező "bevárta", és igaza lett: a Kill Bill pillanatok alatt kult-filmmé vált, dollármilliókat, és Golden Globe jelölést hozva a készítőinek.

A filmezés mellett Uma megfontolt üzletasszony is, aki hírnevét kihasználva sokáig a Lancome arca volt, majd 2005-től a Louis Vuitton divatház  táskáit reklámozta.


Magánélete - sikereivel ellenben - vakvágányra futott: Ethan ugyanis többször is megcsalta, s bár a pár megpróbálta túlélni a hullámvölgyet, házasságuk válással végződött. 2009-ig egy magyar származású üzletemberrel, Árpád Bussonnal élt, akivel 2007-ben kezdett el randevúzni - jelenleg megoszlanak a hírek, hogy a pár együtt van-e vagy sem...


Legutóbb a mozi egyik legfelkapottabb fiatal sztárjával, a Twilight saga szép vámpírjával, Robert Pattinsonnal játszott a Bel Ami című filmben, amely kapcsán néhány hétig fővárosunkban tartózkodott. A hírek szerint az életben is igen csinos, közvetlen és kedves, nincsenek sztárallűrjei és nem kedveli a felhajtást maga körül.

Robert Pattinson, a vegetáriánus vámpír >>>

Jet Li, az adakozó >>>

Gerard Butler, a skótok nemzeti kincse >>>

Nathalie Portman - kislányból balerina >>>

Fotó: http://www.umathurman.org

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »