Varázslatos teraszok PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. május 14. szombat, 10:47

A friss levegő és a huncut napsugarak a szabadba csábítják az embert, és lássuk be, jobba esik egy frissen sült croissant egy csésze tejes kávéval, ha virágos környezetben, a kék ég alatt fogyasztjuk el.Bár néhány évtizeddel ezelőtt még azok a kertes házak számítottak igazán népszerűnek, amelyek hatalmas, napos teraszokkal rendelkeztek, ma már a fedettebb, zártabb teraszok a népszerűek. Ennek elsődleges oka a napjainkra felerősödött és igen kártékony UV-sugaraknak köszönhető, amelynek köszönhetően ma már csak kevesen mernek nyugodtan kifeküdni újságot olvasni a szikrázó napfénybe, de hazánk bőséges csapadékkal teli klímája is inkább fedett teraszok tervezésére ösztönzi az építészeket. Ezek azonban, ha ügyesen választunk burkolatokat, színeket és formákat, meseszépek lehetnek, mint egy-egy nyitott nappali, amely véd ugyan az erős napsütéstől vagy viharoktól, mégis engedi, hogy élvezzük az üde, nyári fuvallatokat, a madarak csiripelését, vagy a természet közelségét.A zárt teraszok további előnye, hogy egész évben használhatók, hiszen nem kell a kerti bútorainkat vagy a különleges virágainkat az időjárás viszontagságaitól féltenünk. Hangsúlyos járólapokkal egész meleg, szinte mediterrán hangulatot varázsolhatunk a legkisebb helyiségbe is, amelyek még jobban kiemelik aztán a szépen virágzó egynyári növények színpompáját.

Természetesen nem kell ragaszkodnunk a falakhoz, ha teraszépítésben gondolkodunk, hiszen ma már számtalan modern megoldás létezik arra, hogy eső esetén kellő védelem alá helyezzük a kültéri bútorainkat. Az emeleten csodás kis pihenőket építhetünk (pl. a garázs fölé), ahonnan jól beláthatjuk a kertünket, és ahol bármikor ejtőzhetünk, ha relaxálni támad kedvünk. Érdemes kényelmes, barátok fogadására is alkalmas bútorokat választani, amelyek még inkább az otthonosság érzetét nyújtják. Családias hangulatot áraszt a fehér faburkolat, és a letisztult, sötét karfájú fotelek, valamint az ezekkel harmonizáló hatalmas kaspók.
Mediterrán hangulatú házakhoz a könnyű, nyári pavilonokkal fedett, romantikus teraszok illenek, amelyet még varázslatosabbá tesznek a kovácsolt vas, illetve az ilyen hangulatú székek és asztalok. A pavilonok készülhetnek nehéz, tömör, sötétre pácolt farönkökből, de lehetnek fémszerkezetűek is.

Szűkebb helyekre célszerű precízen tervezett kertet és teraszt építtetni: kitűnően mutatnak a nagyobb kültéri növényszigetek, ha faburkolattal vesszük körbe őket, és nádhatású bútorokkal rendezzük be a köztük lévő szabad helyet. A növényeket tartó sziget jól tartó és alaposan szigetelő anyagból készüljön!

Ha ügyesek vagyunk, a legkisebb, legkeskenyebb teraszból is hangulatos kis paradicsomot varázsolhatunk, ahol örömmel ülünk le majd egy jó könyvet elolvasni, vagy szeretteinkkel egy csésze teát meginni. Nem kell hozzá más, csak némi kültéri burkoló anyag, dézsás növények, kényelmes ülőalkalmatosságok, és egy kisebb csobogó, ha tényleg tökéletesen akarunk mindent csinálni. :-) Érdemes beszerezni eztán néhány kecses lámpát, szúnyogriasztó gyertyát, és ha nagyobb helyünk van, fáklyákat.

Kóla-, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlik >>>

Baldachinos ágy, a romantikus >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Tavaszi hangulatban: fessük zöldre a falakat! >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »