Veterán autók és motorok VI. Miskolci találkozója PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Dr. Csáthy Márta - Kapus Krisztián   
2011. augusztus 09. kedd, 09:01

Lévai György emlékverseny


Péntek délután zuhogó esőben utaztunk Miskolcra. Az előttünk haladó autót sem lehetett látni az M3-on, hiába dolgoztak a régi jó ablaktörlők. Még akkor is esett, mikor nagy sokára megérkeztünk a rendőr kollégium udvarára. A gyerekeknek homokozó vödrökkel és aszfalt krétával kedveskedtek a szervezők, kissé feledtetve ezzel a hosszú út fáradalmait. Nekem csak egy itiner jutott, egy kis rejtvénnyel, amit késő este még javában fejtegettünk, hogy pontos sorrendbe tudjam rakni a helyes irányt jelző ábrákat.

K., a férj: Amikor megérkeztünk, még csak egy-két autó állt az udvaron. Rögtön feltűnt a Kiskunhalasról már ismert 501-es BMW. Ezzel a kocsival később fiunkat a helyi lap munkatársa meg is örökítette, de végül az úszó érem miatt „csak” az online kiadásba fért bele Kincses Andor (a tulaj)  és Áron. A mezőny nagy része utánunk futott be, így megcsodálhattam sok szép autót. Volt itt kis fecske, 107-es, 108-as, 170-es és 190SL Merci, BMW-k, DKW-k. A hajdani Csehszlovák autóipart két Skoda Felicia és egy Octavia képviselte, de volt itt Velorex is, Szlovákiából.

Keleti blokk

Svédországból volt Saab 96-os, melyet régi ismerősünknek, Eriknek, a Vikingnek kellett volna navigálnia (nem ért haza időben külföldről, vagy csak előre tudta a végkifejletet J ), és Britanniából egy gyönyörű Jaguár. A szovjet autóipar zászlóshajójából, az impozáns és tekintélyt parancsoló Csajkából két kitűnő állapotú is befutott. Hogy ne maradjunk francia nélkül, egy Matra is érkezett.

M., a feleség: Reggel sajnos még mindig zuhogott, esernyővel mentünk át az udvaron az ebédlőbe reggelizni. Előző éjjel kaptunk rajtszámot, miután hiába kerestem magunkat (már pizsamában) a kifüggesztett listán, és végül kiderült, hogy mégiscsak vagyunk. Sajnos, minden igyekezetem ellenére utolsóként kellett rajthoz állnunk, mivel az autókat koruk szerint állították sorrendbe, és a miénk volt a legfiatalabb (1980-as). Pedig két kisgyerekkel nem jó, ha elhúzódik az indulás, a verseny, az ő türelmük (bekötve két szűk gyerekülésbe) nagyon is véges. Meg aztán egy kicsit úgy is éreztem, hogy ha csak ilyen olcsó, „fiatal” veteránra futja, na, akkor kullogjunk csak a végén, hadd nézzék a szebbeket a túrán az érdeklődők. Férjem szerint csak valami sorrendet kellett alkotni, kellett valami szabály, Ő -szerencséjére- ilyesmire nem érzékeny.

Elindultunk, én teljes „barátságban” az itinerrel, amit ugyan -szerintem- kissé túlbonyolítottak, de az tény, hogy nagyon pontos, precíz munka volt, rengeteget dolgozhattak vele a rendezők. A Szerencsig tartó úton egyre jobban zuhogott az eső. Mikor az első szintidő mérő pontnál kiszálltam pecsételtetni a menetlevelet pár másodpercre, a farmerom teljesen átázott, a műalkotás itiner pedig -benne a szervezők fáradságos munkájával- valóságos salátává változott.


Szerencs, reménytelen helyzetben

Végül a szervezőség lefújta a versenyt. Érthető döntés volt ebben az ítéletidőben, pedig az első állomás felkészültségét és vendégszeretetét látva csodás élmények vártak volna ránk. Még utolsó indulóként is. A szerencsi várban ínycsiklandó, profi hidegkonyhát megszégyenítő szendvicsek és
bon-bon csomag -csupa szerencsi csokiból- vigasztalta az átfázott versenyzőket, és persze a vár látványa sem lett volna utolsó, ha nem szorulunk mind egy árkád alá. Nagy kár, hogy ezt a láthatóan jól szervezett, sokat ígérő túrát így elmosta a szakadó eső.

Jobb híján visszatértünk Miskolcra és beállítottuk az autókat/motorokat a Hermann Ottó Gimnázium tornacsarnokába a másnapi kiállításra. Próbáltam megszabadítani a Mercit a sáros út szennyeződéseitől, de jobbára csak szétkennem sikerült a koszt, ezzel kicsit mattá téve az alsó részeken a szép, aranyszínű fényezést. A közelünkben a férjem által már említett 110-es Merci, egy DKW és egy 170-es Merci, valamint egy engem lenyűgöző 190 SL -szintén Merci állt, gyönyörű, ezüst színben, vörös bőr ülésekkel.


A 190 SL  …hazavinném

A két, szintén káprázatosan szép Gaz Csajka az udvarra szorult, nem fértek be a csarnok ajtaján.

Dr. Tóta Áronék Csajkája fehér gumikkal, avagy a szovjet luxus

Egymás közelében állt három a mai E kategóriás Mercik elődei közül. A 170-es, a legöregebb, a kis fecske, a harmadik generáció, és a mi 123-asunk, az ötödik legutolsó, még nem E-vel jelölt. Hiányzott egy Ponton (második generáció) és egy 115-ös (a negyedik). Nagy vágyam egyszer ezt a sort magunkénak tudni.


Merci-sor még szombaton, a kiállítás megnyitása előtt

Késő délután a rendezők buszos kirándulásra vittek minket a diósgyőri várba. Áron fiunk boldogan járta végig még a múzeum részeket is alkalmi nagyszülei  - Dr. Tóta Áron és Kedves Felesége, Dr. Tóta Áronné, Ildikó - társaságában. Mi is örömmel láttuk viszont a szívélyes szolnoki versenyzőket. Saját szervezésű túrájuk igazán jóra sikeredett, büszkék lehetnek rá.  …és nem mellesleg alkalmi nagyszülőknek sem utolsók.

Az alkalmi nagyszülők és a szemmel láthatóan vidám, igazi „zsivány” Áron fiunk

A diósgyőri kiruccanás után kellemes vacsora várt minket a kollégiumban. Volt itt minden, a tombolától az óriás tortáig. Az udvaron mindannyian megemlékeztünk Lévai Györgyről, a miskolci veteránozás atyjáról, a rendezvény névadójáról. A házigazdák megvilágított lampionokat engedtek a magasba, nagyon szép volt. A gyerekek -nem érezvén a megemlékezés kissé szomorú hangulatát- boldogan figyelték az égbe szálló fényes papír-remekeket.

A kiállított járművek sok érdeklődőt vonzottak a csarnokba, többen örültek a mi, BAZ megyében csak dinnyés Merciként emlegetett w 123-asunknak is. Mivel a túrát nem csinálhattuk végig, így a szervezők egy autó-üzemeltetési teszt alapján osztottak díjakat. A BÜ vizsga már mind férjemnek, mind nekem régen volt, de a házigazdák különdíját így is hazahozhattuk, köszönjük.

Kiállítva /jobbról a harmadik a miénk/

Vasárnap kora délutánig csodálhatták a látogatók a járműveket. A gimnáziumban elköltött ebéd után aztán egymástól búcsút véve mindenki hazafelé indult, abban a reményben, hogy jövőre megcsodálhatunk és kipróbálhatunk mindent, amit a szervezők hatalmas lelkesedéssel terveznek, készítenek nekünk.

„Anya záróképe”, avagy a család férfi tagjai készülődnek hazafelé /Áronon még ott lóg a résztvevő-kártya/

Kántor András emléktúra >>>

Budapest Classic Grand Prix, 2011 >>>

IV. Közép-Tisza-Vidéki Veterán Jármű Találkozó és Kastélytúra >>>

Mercedes 230 E: Gyermekkorunk álomtaxija >>>

Veterán járművek találkozója Esztergomban >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »