Vigyázat! Kullancsveszély! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 27. szerda, 10:00

A kullancsok örömmel várják a folyópartokon nyaraló, erdőkben kiránduló embereket, és aki nem elég elővigyázatos, bizony számítson rá, hogy a parányi vérszívók előbb-utóbb megtalálják...


S hogy mit tehetünk ellenük? Először is ismernünk kell, melyek a legerősebben fertőzött területek, és ezeket messziről el kell kerülni, ha csak módunkban áll... A kullancsok "vadászterülete" minden sűrű, alacsony cserjékkel és fűvel gazdagon borított terület, az erdőszélek, erdei tisztások, folyópartok, patakpartok, dús rétek, sűrű tölgyesek. Kedvelik a nedves klímát és a naptól, széltől védett helyeket. A hiedelmekkel ellenben ráadásul a kullancsok nem a fák tetejéről potyognak az áldozataikra, hanem a bokrokon, fűszálakon, virágokon várakoznak.

Nem ugrik, hanem mászik

A legkönnyebb prédák mindenképp az állatok, de az óvatlan kirándulók is ínyenc csemegének számítanak a kullancs-társadalomban. A kullancsok érzékenyek a szagokra, messziről érzékelik a test-meleget és a vér közelségét. Csípésük sokszor nem is érezhető, az ember csak akkor veszi észre a vérszívót, ha az már kövérre szívta magát a vérrel. Az esős, páradús időszakban, azaz a nyári hónapokban (májustól szeptemberig) a legaktívabbak, de figyelem, már most, március végén is számítani kell rájuk! Hazánkban elsősorban az északi, északnyugati térségben találkozhatunk velük, de jobb mindenhol számítani rájuk, és ennek megfelelően védekezni ellenük.

Hatékony védekezés

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely számos betegséget terjeszt, így többek között a vírusos agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. A kullancs elleni védekezés alapja a megfelelő öltözködés: Bakancs, magas szárú zokni, hosszú nadrág (a zokniba tűrve), hosszú ujjú, csuklónál szorosan zárt ing. A kullancs a szabad bőrfelületeket keresi, így ezen területeket minimálisra kell csökkenteni, és a nyakon, kézfejen, fül mögött kullancs riasztó krémmel befújni / bekenni. Még jobb, ha a ruhánkat is befújjuk jó alaposan kullancs elleni spray-el, hogy messziről taszítsuk az élősködő vérszívókat.

A kirándulás után mindig vizsgáljuk át alaposan a testünket, kullancs után kutatva (a gyerekeket különös alapossággal nézzük meg!), majd az összes ruhánk kerüljön azonnal a mosógépbe. A kullancsok ugyanis táplálék híján kivárnak a ruhán ücsörögve.

Csípés esetén

Ha a megfelelő óvintézkedés ellenére mégis kullancs csípést szerzünk, esetleg a bőrben marad az élősködő, kullancs csipesz segítségével érdemes mielőbb eltávolítani, lehetőleg úgy, hogy a feje se szakadjon be a sebbe. A kullancsok nagy része az emberre teljesen veszélytelen, ám ha fertőzött példánnyal van dolgunk, akkor is sokat számít, milyen gyorsan szedjük ki a sebből, mivel lehet, hogy kellő gyorsaság mellett megúszhatjuk a fertőzés átterjedését. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, forduljunk haladéktalanul orvoshoz, aki egy pillanat alatt eltávolítja a kullancsot.


Ha aggályaink vannak azzal kapcsolatosan, hogy fertőzött volt-e a kiszedett kullancs, tegyük tégelybe, és küldjük el laboratóriumi vizsgálatra. A csípés helye normál esetben bepirosodik, kicsit felpuffad a helyén a bőr, majd néhány nap múlva eltűnik.


A Lyme-kórra utal azonban, ha a csípés helyén több sávos, kokárda-szerű vörös folt alakul ki. Ezzel mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy minél korábban felírja a betegség ellen leghatékonyabb gyógyszert és megkezdje a kezelést. (Európa szerte 1000 kullancsból 1 terjeszti az agyvelő gyulladást okozó vírust, és 100 kullancsból 1 terjeszti a Lyme kórt.) A Lyme kór ellen a mai napig nincs védőoltás. A betegség egy amerikai kisvárosról kapta a nevét, itt fedezték fel a betegséget 1977-ben. A betegség felismerése igen nehéz, mivel sokféle tünetet produkálhat a mozgásszervi, ízületi panaszoktól az idegrendszeri betegségekig a migrénen át. Az egyetlen biztos módszer jelenleg a vérvizsgálat, amely során ellenanyagot keresnek a vérben, és gyanú esetén azonnal megkezdik a gyógykezelést, mert szerencsére a betegség gyógyítható. A lábadozás ideje hosszú, akár egy-két évbe is beletelhet a teljes gyógyulás.


A vírusos agyvelőgyulladás ellen létezik hatékony védőoltás, ezt érdemes mindazoknak kérniük a házi orvosuktól, akik erdő közelségében, folyóparton vagy gazdag növényzettel körülvett környezetben laknak. A védőoltás 3 fázisú: az első oltást követő harmadik hónapban adják be a második adag vakcinát, majd az utolsó, harmadik oltásra egy évvel később kerülhet sor. A kullancs elleni oltás ezután három évig nyújt védelmet.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Savasító - lúgosító ételek
kalkulátor

Egyes ételek savas-, míg mások lúgos irányban változtatják meg a szervezet pH-egyensúlyát. Az optimális 7,4-es értéktől való eltérés savas irányban betegségek előhírnöke lehet,
ezért nem árt, ha tisztában
vagyunk azzal, hogy mi
kerül a tányérunkra.

Tovább »
Dohányzás - megtakarítás kalkulátor

Tudja-e, hogy mennyi pénzt spórolt meg, amióta abbahagyta a dohányzást?
Talán egy kisebb vagyont...
Kalkulátorunk segítségével
ellenőrizze megtakarítását!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »