Vincent Cassel, a gallok büszkesége Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Zs.   
2012. május 29. kedd, 00:00

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét, valamint két gyönyörű kislány édesapja.


A színész, Jean-Pierre Cassel és egy újságírónő gyermeke, Vincent Crochon néven született Párizsban, 1966. november 23-án, de később ő is felvette édesapja jobban hangzó művésznevét. A papa elsősorban hazájában számít neves művésznek, de filmjei a magyar nézők számára sem ismeretlenek: A burzsoázia diszkrét bája, A négy testőr, Gyilkosság az Orient expresszen, Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?, Casanova, Szkafander és pillangó – hogy csak a legismertebbeket említsük. Vincent-nak tehát volt kitől örökölnie tehetségét. Színészi pályafutását 22 évesen, 1988-ban kezdte egy tévésorozatban, és az elkövetkező hét évben tévé- és rövidfilmekben játszott. A mozivásznon 1995-ben debütált egy kisebb szerepben a Jefferson Párizsban című James Ivory-filmben. Itt Nick Nolte, valamint az ekkor még ismeretlen Gwyneth Paltrow partnere volt.

A következő évben megkapta a Szerelmi fészek című francia film férfi főszerepét, ami egyúttal a magánéletére is nagy hatást gyakorolt. A forgatáson lettek ugyanis egy pár Monica Belluccival, aki a forgatókönyv szerint is a szerelmét alakította.  Karrierjében azonban Vincent-nak még négy évet várnia kellett az igazi áttörésre, amit az ezredfordulón hozott el számára Mathieu Kassovitz méltán híressé vált thrillere, a Bíbor folyók. Ennek révén Hollywood is felfedezte, így azóta vegyesen szerepel francia és amerikai filmekben egyaránt. Egyik legismertebb szerepe az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét és az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik című filmekben a sármos és gazdag tolvaj, Francois Toulour. A Kisiklottakban Jennifer Aniston és Clive Owen partnere volt, az Eastern Promises – Gyilkos ígéretekben pedig Viggo Mortensennel és Naomi Watts-szal játszott együtt. Legutóbb a Veszélyes vágy című filmben láthattuk Viggo Mortensen és Keira Knightley partnereként. 

Vincent magánélete botrányoktól mentes, 15 éve boldogan él Monica Belluccival, akit 1999-ben feleségül is vett. Lányaik, Deva és Léonie 2004-ben és 2010-ben születtek.

Érdekességek:

- Tud és szeret capoeirázni, amely képességét az Ocean’s Twelve egyik jelenetében fel is használta.

- A Jégkorszakban ő szinkronizálta franciára Diegót.

- Általában ő kölcsönzi a hangját Hugh Grantnek is.

- 17 évesen artistaképzőbe iratkozott.

- Gyermekkorában találkozott Maria Callas-szal, amikor az meglátogatta az édesapját.

- A Bíbor folyók verekedős jelenetének forgatásán eltörték az orrát.

- Olyan gyakran jár Brazíliába, hogy már jól megtanult portugálul

Uma Thurman: Tarantino múzsája >>>

Gerard Butler, a skótok nemzeti kincse >>>

Nina Dobrev, a vámpírok szerelme >>>

James Franco az Oscar közelében >>>


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Érdeklödő  - Jó pap holtig tanul   |2011-05-02 17:17:02
A papa régi filmjeiből láttam párat,pl a Candide-ot is játszotta remekül.
Az ifjút még nem ismerem, mivel az amerikai film dömpingben ritkán játszanak európaiakat.
Mi az a "capoeirázás"?
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.